Ja jadłem teraz, a przecież niedługo Wielkanoc!
Więc jeśli masz na coś ochotę - nie czekaj na okazję, stwórz ją!
Składniki na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
pół szklanki wrzątku
szczypta soli
Wszystkie składniki mieszam drewnianą łyżką i ugniatam na jednolite ciasto.
Składniki na farsz:
250 g pieczarek
1 cebula
suszone warzywa
sól
pieprz
Cebulkę pokroiłem w kostkę i podusiłem.
Dodałem starte pieczarki, posoliłem, by puściły sok.
Odparowałem je i doprawiłem do smaku.
Pozostawiłem do ostudzenia.
Dalszą część przepisu myślę, że wszyscy znają.
Wykrawamy w rozwałkowanym cieście kółka kieliszkiem.
Lepimy jak malutkiego pierożka nakładając farsz i składamy brzegi.
Zagotowałem osoloną wodę i wrzucałem uszka.
Od wypłynięcia czekamy 3 minuty i przekładamy do miski z lodowatą wodą.
Po opadnięciu są gotowe i nie będą się sklejać!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz