sobota, 9 marca 2013

Kukurydziane paluszki

Czasem mam ochotę na świeże pieczywo.
Musi być chrupiące i koniecznie ciepłe.
Nie ma mowy na kupne. Poza tym - po co wychodzić do sklepu?


Składniki:
300 g mąki pszennej
200 g mąki kukurydzianej
1 - 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
30 g drożdży
pół łyżeczki soli
łyżka oliwy
łyżeczka ziół prowansalskich
trochę nasion słonecznika
trochę pestek dyni
sezam

Drożdże rozpuściłem w wodzie. Wyrobiłem ciasto z mąkami, oliwą i solą.
Wygniatałem dalej, dodając zioła i nasiona.
Formowałem cienkie 100-gramowe paluszki.
Obtaczałem w sezamie i piekłem 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zjadłem z apetytem, maczając w oleju lnianym wymieszanym z ziołami!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...