Pizze, grzanki, łazanki, zapiekanki...
I krokiety! Mmm... z barszczykiem!
Składniki na naleśniki:
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1 i 3/4 szklanka mąki pszennej
szczypta soli
łyżka oliwy
Wszystkie składniki dokładnie zmiksowałem z 2 szklankami wody.
Uzyskana konsystencja przypomina śmietanę.
Odstawiłem na pół godziny.
Zamieszałem chochelką.
Smażyłem na rozgrzanej patelni posmarowanej tłuszczem, wylewając chochelką porcję ciasta.
Składniki na farsz:
1/2 kg kapusty kiszonej
250 g pieczarek
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
łyżka majeranku
sól
pieprz
oliwa
bułka tarta
woda z mąką kukurydzianą do panierowania
Kapustę ugotowałem z zielem i liściem do miękkości.
Odcedziłem, ostudziłem, odcisnąłem z nadmiaru wody i drobniutko pokroiłem.
Podsmażyłem pokrojoną w kostkę cebulkę oraz starte pieczarki.
Odparowałem nadmiar wody.
Dodałem kapustę.
Wymieszałem całość z majerankiem i łyżką oliwy.
Doprawiłem solą i pieprzem do smaku.
Rozsmarowywałem farsz na naleśnikach i zwijałem w ruloniki, składając boki.
Każdy krokiet zanurzałem w mące kukurydzianej i obtaczałem w bułce tartej.
Smażyłem na złoty kolor.
Jak już wspominałem najlepsze z barszczykiem!
Piłem z tym: klik, dosypując szczyptę majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz