środa, 20 lutego 2013

Pizza z ciecierzycą i wegańskim serem

Nie zawsze pizza bez sera żółtego musi wiązać się z brakiem tego składnika dla naszego podniebienia.
Korzystając z przepisu z puszka.pl przygotowałem ser wegański, który posłużył mi na uwieńczenie poniższej pizzy.



Składniki na ser wegański:
150 ml płatków drożdżowych
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
70 ml oleju
450 ml wody
pół łyżeczki zgniecionego czosnku
łyżeczka musztardy



Wymieszałem płatki drożdżowe, mąki oraz wodę i krótko zagotowałem.
Zdjąłem z ognia i dodałem olej, czosnek, a także musztardę.
Dobrze wymieszałem i chłodziłem przez kilka godzin w lodówce.


Składniki na ciasto do pizzy:
500 g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
30 g drożdży
łyżka oleju
pół łyżeczki soli

Wszystkie składniki zagniotłem na jednolitą kulę.
Efekt poniżej.


Odstawiłem ciasto w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie pokroiłem wymoczone we wrzątku grzyby mun (5 sztuk).


Podsmażyłem je na oliwie wraz z jedną cebulką.


Ciasto rozwałkowałem na blaszce wysmarowanej tłuszczem i podpiekłem przez 5 minut.
Temperatura: 180 stopni Celsjusza, pieczenie góra dół.
Wyciągnąłem spód i posmarowałem przecierem pomidorowym.
Posypałem oregano i przykryłem grzybami.
Na to kilka łyżek sera, rozsmarowałem.
Piekłem 15 minut, aż ser się podpiecze.

Podałem z sosem czosnkowym z dipu słonecznikowego z ząbkiem zmiażdżonego czosnku.
Link tutaj.


Muszę jednak przyznać, że wolę wersję z pieczarkami zamiast grzybów mun.
Aczkolwiek wersja powyższa dla odmiany nie zaszkodzi!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...