Korzystając z przepisu z puszka.pl przygotowałem ser wegański, który posłużył mi na uwieńczenie poniższej pizzy.
Składniki na ser wegański:
150 ml płatków drożdżowych
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki kukurydzianej
70 ml oleju
450 ml wody
pół łyżeczki zgniecionego czosnku
łyżeczka musztardy
Wymieszałem płatki drożdżowe, mąki oraz wodę i krótko zagotowałem.
Zdjąłem z ognia i dodałem olej, czosnek, a także musztardę.
Dobrze wymieszałem i chłodziłem przez kilka godzin w lodówce.
Składniki na ciasto do pizzy:
500 g mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
30 g drożdży
łyżka oleju
pół łyżeczki soli
Wszystkie składniki zagniotłem na jednolitą kulę.
Efekt poniżej.
Odstawiłem ciasto w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie pokroiłem wymoczone we wrzątku grzyby mun (5 sztuk).
Podsmażyłem je na oliwie wraz z jedną cebulką.
Ciasto rozwałkowałem na blaszce wysmarowanej tłuszczem i podpiekłem przez 5 minut.
Temperatura: 180 stopni Celsjusza, pieczenie góra dół.
Wyciągnąłem spód i posmarowałem przecierem pomidorowym.
Posypałem oregano i przykryłem grzybami.
Na to kilka łyżek sera, rozsmarowałem.
Piekłem 15 minut, aż ser się podpiecze.
Podałem z sosem czosnkowym z dipu słonecznikowego z ząbkiem zmiażdżonego czosnku.
Link tutaj.
Muszę jednak przyznać, że wolę wersję z pieczarkami zamiast grzybów mun.
Aczkolwiek wersja powyższa dla odmiany nie zaszkodzi!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz