To wychodził za rzadki, to woda oddzielała się na wierzchu.
To się ścinał jak ser, raz był za słodki, a innym razem mdły.
Ten wyszedł aksamitny!
Składniki:
litr mleka roślinnego
10 g mąki ziemniaczanej
10 g mąki kukurydzianej
kapsułka z bakteriami probiotycznymi lub 3 łyżki jogurtu
Odlewam pół szklanki mleka i rozrabiam w nim mąki.
Podgrzewam pozostałe mleko i jak się zagotuje, to wlewam rozczyn i mieszam.
Chwilę gotuję i wyłączam.
Wkładam termometr do garnka i gdy płyn ma 42 stopnie Celsjusza, wrzucam probiotyk.
Mieszam dokładnie i przelewam do termosu.
Po 8 godzinach przelewam do pojemnika i daję do lodówki.
Używam tak, jak każdego innego jogurtu.
Co trzy cztery dni używam 3 łyżki pozostałego jogurtu i robię nowy.
Na zdjęciu z napoju ryżowego, domowej produkcji.
Można prosić o przepis na domowy napój ryżowy?
OdpowiedzUsuńGotuję ryż. Odmierzam szklankę ryżu i zalewam 4 szklankami wrzątku i dokładnie miksuję :)
UsuńDziękuję :-)
Usuńzrobiłam napój ryżowy wedłog Twojego przepisu. Jest naprawdę dobry. Nawet lepszy niż kupowany, bo troche bardziej gęstszy. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że napój smakował :)
UsuńTym bardziej, że skoro taki lepszy, a dodatkowo tańszy i na pewno zdrowszy!
chciałam dopytać o tą kapsułke z probiotykami. Czego dokładnie użyłeś ?
OdpowiedzUsuńDodałem dokładnie to:
UsuńMULTILAC GENEXO, 9 szczepów żywych bakterii probiotycznych. Nie zawiera kazeiny ani mleka.
dziękuję :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
Usuńa czy ryż należy osolić, aby jogurt miał bardziej wyrazisty smak? wczoraj eksperymentowałam z tym przepisem i jogurt się generalnie udał, ale smakuje tylko i wyłącznie rozwodnionym ryżem, zastanawiam się czy (1) bakterie się wyhodowały (2) czy nie powinnam dodać nieco soli - albo cukru jako pożywki dla bakterii? ja dodałam troszkę soli do gotowania ryżu.
OdpowiedzUsuń