Kremowy sos, pikantny - to coś, co naprawdę chciałem zjeść na kolację.
I tak oto przepis.
Składniki:
kromki chlebka, bułki wrocławskiej lub zwykłej bułki
oliwa
garam masala
szklanka nasion słonecznika
łyżka oliwy
sok z połowy cytryny
200 ml wody
1/4 łyżeczki pieprzu Cayenne
suszone oregano
szczypta soli
Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni Celsjusza (pieczenie góra dół).
Kromki pieczywa posmarowałem oliwą i posypałem garam masalą.
Wstawiłem do piekarnika na około 10-15 minut. Trzeba pilnować, by ich nie spalić!
Teraz czas na dip. Zmiksowałem słonecznik z oliwą i sokiem z cytryny, dolewając powoli wodę.
Po kilku minutach uzyskałem konsystencję śmietany.
Następnie wmieszałem przyprawy do sosu i tyle!
Pycha!
Wychodzi tego dość sporo.
Pozostały sos wykorzystałem na pizzę (dodając do niego ząbek czosnku).
Warto poświęcić te kilka minut w kuchni dla czegoś takiego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz